60 éves matematikai sejtés

60-eves-matematikai-sejtes
Nyolc évig dolgoztak a bizonyításon, melyet a mindennapokban is jól lehet majd alkalmazni. Egy 60 éves matematikai sejtést igazolt három szegedi egyetemi kutató és az SZTE osztrák díszdoktora, amiért rangos szakmai elismerést, Moore-díjat kaptak.
Bánhelyi Balázs, a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézetének egyetemi adjunktusa, Csendes Tibor, az Informatikai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára és Krisztin Tibor, az Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára bécsi kollégájukkal, az SZTE díszdoktorának választott Arnold Neumaierrel E. M. Wright közel hatvanéves híres sejtését bizonyították, melynek szubsztanciája, hogy egy általa választott, viszonylag egyszerű késleltetett differenciálegyenlet megoldásai nullához tartanak. Ezt a tulajdonságot Wright 1955-ben igazolta egy bizonyos tartományban, melyet a szegedi kutatók kibővítettek.
A szegedi kutatók elmondták, a fő eredmény nagyjából 5 év alatt megvolt, utána már csak pontosítgatták munkájukat. A díj, melyet kaptak, pénzjutalommal ugyan nem jár, de nagy presztízse van, ugyanis nem minden évben adják ki, ráadásul mindig nagynevű kutatóknak ítéli oda a szakma, megbízható számítások alkalmazásáért. A négy matematikus a díjat Svédországban, Uppsalában veheti át szeptemberben, a SCAN-konferencián.
– Ezzel gyakorlatilag a matematikai eszköztárat is bővítettük – mondta el Krisztin Tibor. – Aki az időben késleltetett jelenségek matematikai egyenleteit vizsgálja, a jövőben ezt a tételt is tudja használni.
A gyakorlati alkalmazhatóságra számtalan példát említettek a kutatók, mert mint mondták, világunkban szinte mindenhol találkozhatunk késleltetett modellekkel. Ilyen írja le például a vírusok terjedését, a népességnövekedést vagy akár egy rakéta Földről való irányítását is.
– Mire a Földről jelet küldenek az űrjárműnek irányváltásra, odaérnek és ott feldolgozódnak az adatok, már jóval túlhaladta a jeladáskor kiadott pozícióját – magyarázta Csendes Tibor a problémát. Ehhez fejlesztettek ki olyan programot, mellyel ez a jelenség vizsgálható, illetve amivel megbízhatóan ellenőrizhető eredményt ad.

www.matematika-online.hu

Hozzászólások