Siralmas a magyar diákok eredménye a PISA-teszten: itt a friss felmérés és az egyik feladat magyarul

Évek óta téma, hogy a magyar diákok mennyire rosszul teljesítenek a háromévente megrendezett PISA-felméréseken. 2009 és 2012 között is már romlottak a mutatók, és ez azóta sem állt meg: a legújabb eredmények szerint a 2012-es, pocsék teljesítményt is sikerült alulmúlni idén.

Kiváncsi vagy az egyik feladatra? Nézd meg itt magyarul:

http://www.oecd.org/pisa/PISA2015Questions/platform/index.html?user=&domain=SCI&unit=S641-MeteoroidsAndCraters&lang=hun-HUN

A legfrissebb felmérés eredményei szerint a teljes lista utolsó fertályában foglalunk helyet. Míg az OECD-átlag 493-500 pont, a magyar diákok átlagteljesítménye 472-477 pont. Ezzel a 27-29. helyet sikerült megcsípni a 35 OECD-ország közül.

2012-ben 494 pontot értek el a magyar diákok természettudományból, idén 17 ponttal kevesebbet. Szövegértésből 18 pont (488 után 470 pont) a visszaesés három év alatt, matematikából változatlan eredményt értek el, 477 pontot.

Forrás: oecd.org

Ez azt jelenti, hogy 2006 óta átlagosan  9 ponttal lettek rosszabbak a magyar gyerekek eredményei természettudományokból, szövegértésből pedig 12 pontos a visszaesés. Matematikából 4 pont az átlagos csökkenés. (Grafikonokat itt találtok)

Természettudományok tekintetében az OECD-átlag 493 pont, a magyar diákoké 477. A szövegértésnél 493 pontos OECD-átlaghoz képest csak 470 pont a hazai diákok átlaga. Matekból sem vagyunk sajnos jobbak, 490-et kellett volna elérni az átlaghoz, de csak 477 sikerült.

A legjobbak között az ázsiai országokon kívül ott van még Finnország és Észtország is. Szingapúr, Japán, Korea és Kanada stabilan jól teljesít. Szintén a legjobbak közt kapott helyet Tajvan, Hongkong és Vietnám, de Kína sincs lemaradva.

A környékről a szlovén és a lengyel diákok teljesítettek a legjobban, de ők már más ligában játszanak, és a világelithez mérhetik magukat.

Sovány vigasz, de Románia és Szlovákia nálunk is rosszabbul teljesít oktatás terén.

Egyetlen mutatónk lett zöld a grafikonoknál: a fiúk és lányok esélyegyenlőségét tekintve az átlag fölött sikerült teljesíteni.

Forrás: eduline.hu

Hozzászólások